Klasik bir girişle konuya başlamak gerekirse; geleneksel mecraların(televizyon, gazete, radyo) etkisinin azalması, tüketicilerin zamanın büyük bölümünü dijitalde geçirmeye başlaması reklam ve pazarlama sektörünü de etkiledi. Son yıllarda tahminlerin de çok üzerinde büyüme gösteren sosyal medya kanalları insanları artık okudukları içerikleri üretir hale getirme, sadece kendilerine fayda sağlayacak içerikleri tüketme alışkanlıklarına sürükledi.
İçerik pazarlama kısaca; belirlenmiş bir hedef kitleye yönelik kaliteli içerik oluşturma ve dağıtma stratejisidir. Odak noktasında karlılığı artırmak vardır. Günümüzde içerik pazarlamasını aktif olarak kullanan birçok dünya devi marka mevcut. Microsoft, P&G gibi markalar bu alana yönelik özel ekipler bile oluşturmaya başladılar. Bu strateji ile aşağıdaki birçok fayda sağlanabiliyor. Bunlar;
- Satışların artışı
- Reklam maliyetlerinden tasarruf
- Marka sadakatine sahip müşteri kazanımı
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Diyelim ki bir otomobil üretim ve satışı yapan firmasınız. Bir blog, haber sitesi(her mecra olabilir) yayınlanması için gönderdiğiniz X modelinizin özellikleri, fiyatı ve rakiplerinden farkı gibi ürünün birinci planda anlatıldığı içeriğiniz tüketicilerin gözünde reklam olarak algılanacaktır. Ancak, otomobil seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği, araç sürüşü ile ilgili tavsiyeler gibi bir içerik üretip markanızı da bu metin içerisinde geçirmeniz içerik pazarlaması olarak değerlendirilmektedir. İçerik pazarlamasında temel amaç, okuyucusuna değer katmak, bilgi vermektir.
Advertising Age yazarı Rebbeca Lieb’e göre, içerik pazarlaması itme değil, çekme stratejisidir ve içeriğin doğru hazırlandığı takdirde tüketiciyi rahatsız etmekten çok etkileyecektir.
İçerik Neden Kraldır?
22 yıl önce Bill Gates tarafından ortaya atılan bu kavram günümüzde hala gündemde. İnternet teknolojisinin çok gelişmesi ve insanların içerik tüketim alışkanlıkları da bu sözü aklımıza getiriyor. Ancak, herkesin çok sayıda içerik üretmesi bilgi kirliliğini artırmış durumda ve artık birçok içerik uzmanı “Original Content is King” şeklinde sözü uyarlıyor.
Tüketici İçeriğin Özgün Olup Olmadığını Anlıyor
Bilgiye maruz kalmanın çok kolaylaştığı günümüzde tüketici artık daha önce gördüğünü tekrar karşısında görmek istemiyor. Tüketeceği içeriğin sadece istediklerini vermesini ve konu dışı bilgi olmamasını istiyor. Hal böyle olunca, bu formatta hazırlanmayan içerik, markaya yarardan çok zarar veriyor.
Özetle, nasıl bir ürün pazarda tutunabilmek için hatalarından arındırılmış, en iyi şekilde tasarlanması gerekiyorsa, pazarlama amacı ile üretilen içeriğinde okuyucusuna fayda sağlayacak, gereksiz bilgiler içermeyen, akıcı bir anlatım ile sunulması gerekiyor.