Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya
Giriş
Kayıt Ol
TR | EN

SEO

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir

SEO, arama motorunda bir web sitesinin sıralamasını iyileştirecek optimizasyon çalışmalarını kapsar. Search engine optimization ifadesinin kısaltması olan SEO, ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayarak, site trafiğini artırmayı hedefler. Her gün milyarlarca arama yapılan arama motorları, bir web sitesi için en değerli trafik kaynağıdır. Birkaç veri, arama motorunda öne çıkmanın avantajlarını ortaya koyar niteliktedir:

  • Google’da her saniye 100 bine yakın arama yapılıyor
  • İlk sıradaki sonuç, toplam arama trafiğinin üçte birinden fazlasını alıyor
  • İlk sayfa dışındaki sonuçların, toplam trafikteki payı yüzde 5 bile değil.

Google’da ve diğer arama motorlarında bir web sitesinin iyi sıralama almasının yolu, kolektif ve profesyonel bir çalışmadan geçer. Çünkü arama motorları, sıralama algoritmasında 300’ü aşkın kriteri baz alır. Bunun yanında, periyodik güncellemelerle oyunun kuralları tamamen değişebilir. Sitenin teknik yapısını, içerik kalitesini, kullanıcı deneyimini analiz eden ve buna göre bir sıralama belirleyen Google’da, yükselmenin yolu doğru SEO uygulamalarıdır. Peki SEO nedir?

SEO, Google ve diğer arama motorlarının değerli trafik kaynağından pay alabilmek için, algoritmalara uygun bir şekilde siteyi teknik, içerik veya UX (kullanıcı deneyimi) açısından iyileştirme çalışmalarını kapsar. SEO nasıl yapılır sorusunun, tüm web site yöneticileri tarafından bilinmesi gereken temel yanıtları vardır. Ancak profesyonel SEO hizmeti, bir ekip koordinasyonu ile yürütülmelidir.

Seo
Devamı >>
Bize Ulaşın
Seo

SEO Ajansı Exclion

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu, uzun soluklu ve kendi içinde alt başlıklar içeren bir çalışmasıdır. SEO nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak da, farklı yanıtlar verilebilir. İçerik pazarlama çalışmaları ile koordineli şekilde, SEO uyumlu içerikler üretmek, sitenin kod yapısını gözden geçirmek bu çalışmalar içindedir. Profesyonel SEO ajansı olarak, teknik SEO’dan mobil uyumluluk kısmına kadar, her konuda hizmet sağlıyoruz. Ancak, SEO çalışmaları genel olarak nasıl olmalı veya nasıl olmamalı, bu da önemli bir konudur.

Öncelikle, etkili bir SEO çalışmasının amacı, arama motorunu kandırmak değil kullanıcılara iyi bir deneyim sunmaktır. Çünkü Google ve diğer platformlar bunu baz alır. Örneğin, A ve B alan adlarına sahip iki rakip sitenin, iPhone 16 özellikleri başlıklı kapsamlı bir haber girdiğini düşünelim.

  • A sitesinde, bu haber için ziyaretlerin sayfada kalma süresi 59 saniye olsun.
  • B sitesinde ise, bu haberde ziyaretçilerin sayfada kalma süresi 24 saniye olsun.

Böyle bir tabloda, arama motoru robotları A sitesinin, kullanıcıları daha çok memnun ettiğini anlar. Dolayısıyla, A sitesi iyi sıralama alırken, B sitesi ilk sayfaya bile giremeyecektir.

Aradaki farkı sağlamak, SEO çalışmalarının yanı sıra içerik, altyapı, UX çalışmalarının bir bütünüdür. Arama motoru optimizasyonunda kullanıcıları aldatmama, sıralama iyileştirmek için etik ve legal olmayan yöntemler denememe esastır. Kullanıcı için değer yaratan içeriğe sahip haber sitesi, e-ticaret sitesi veya blog sitesi, doğru SEO çalışması ve sabır-disiplin ile, mutlaka iyi bir sonuç alır. Başarının sırrı kullanıcı odaklı düşünürken, arama motorlarının sıralama algoritmasına uygun bir platform inşa etmektir.


Devamı >>
Bize Ulaşın

Büyüme Odaklı SEO Hizmeti

SEO Çalışması Neden Gereklidir?
 

Bir web sitesi, hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin arama motoru ziyaretçisi değerlidir. Bir haber veya blog sitesi, içeriklerin okunması için birkaç alternatif kaynağa sahiptir. Bunlar içinde sosyal medya veya farklı sitelerde yer alan linkler, banner’lar yer alabilir. Ancak ortalama oturum süresi ve dönüşüm bakımından, en iyi ziyaretçi profili arama motoru kaynaklıdır.

Google’dan gelen trafik, organik yani doğal trafiktir. Bir haber sitesinde haberi okuma oranı, bir alışveriş sitesinde ise alışveriş yapma olasılığı en yüksek ziyaretçidir. Bunun nedeni ise, kullanıcıların hali hazırda bir konuyu, ürünü merak ederek gelmiş olmasıdır. Bunun aksine, diğer reklam kanallarından gelen kullanıcılar, bir nevi davetle gelen kullancılardır.

Dijital pazarlama başlığı altında SEO, Google ve Meta reklamlarından veya sosyal medya pazarlama çalışamlarından ayrışır. SEO, doğru kurgulandığı takdirde bir web sitesi için uzun yıllar boyunca değerli trafik sağlayan bir kaynaktır. Evergreen olarak adlandırılabilecek içerikler, SEO kriterlerine uygun şekilde hazırlandığında ve site, iç-dış SEO’da uygun yapı taşıdığında, herhangi bir ek bütçe ayırmadan uzun seneler değerli bir trafik alabilirsiniz.

Hedef kitleye ulaşma sürecinde SEO, diğer pazarlama çalışmalarından ayrışır. Örneğin, ABD’de yapılan bir araştırmada arama sorgusu yapan kullanıcıların yüzde 3’ten daha azının, reklamlara tıkladığı ortaya konuldu. Bunun anlamı, insanların reklamlara değil de, organik sonuçlara güvenmesidir. SEO çalışmaları, reklam vermeye nazaran hem uzun yıllar etkili hem de çok daha ucuzdur. Hepsini bir kenara bırakırsanız, organik sonuçlar sayesinde, müşteri kazanma şansınız daha yüksektir.

Seo
Devamı >>
Bize Ulaşın
Exclion
SEO Önemli midir?

SEO, bir web projesinin görünürlüğünü, trafiğini ve dönüşümünü artırması bakımından çok önemli bir çalışmadır. Kullanıcı deneyimini iyileştiren SEO işlemleri sayesinde, sitede kalma hızı, ortalama sayfa görüntüleme sayısı artar. Bu durum, içerik siteleri için ziyaretçi sayısı ve dolaylı olarak reklam gelirinde artış demektir. E-ticaret siteleri ve hizmet satış sitelerinde ise, satışı doğrudan artırır.

Arama motoru optimizasyonu, web siteler için yayına girmeden önce dahi düşünülmesi gereken bir işlemdir. Nitekim alan adı seçimi, link yapısı, sunucu optimizasyonu gibi birçok kriteri SEO’ya uygun şekilde tasarlayan bir marka, ilerleyen dönemde bunun avantajına sahip olacaktır. Yatırım geri dönüş oranı (ROI) bakımından en etkili dijital pazarlama çalışmalarından olan SEO’da, işi şansa bırakmamak ve profesyonel çalışma yaptırmak bir marka adına en doğrusudur.

Exclion
SEO'ya nasıl yaklaşıyoruz?

Exclion olarak, dijital pazarlamanın en önemli dallarından SEO hizmetini, deneyimli ve profesyonel ekibimizle sunuyoruz. SEO çalışmalarını, arama motoru için değil kullanıcı deneyimi için yapıyoruz. Bu da, projelerimizdeki başarının sırrı. Hem teknik SEO hem de dış SEO anlamında optimize edilmiş, içerik kalitesi üst seviyeye çıkarılmış bir proje, iyi bir kullanıcı deneyimi yarattığı için başarılı sonuçlar verir. Anahtar kelime analizinden site içi linklemeye, SEO uyumlu içerik üretiminden raporlamaya kadar, her aşamada en iyi hizmeti veriyoruz.

Exclion
Teknik SEO Nedir?
SERP, Google’ın bir anahtar kelime için yaptığı sıralama algoritmasıdır. SERP kriterlerine göre oluşan sıralamada yüzlerce kriter yer alsa da, bir sitenin teknik olarak uygunluğu en önemli konular içindedir. Google, aşağıdaki üç aşama ile bir sitenin sıralamasını belirler:
● Tarama: Google botları, bir web sitesini günde yüzlerce hatta binlerce kez ziyaret ederek metin içeriğini, görselleri ve kod yapısını tarar.
● Ekleme: Google, elde ettiği tüm verileri kendi veritabanında depoladıktan sonra, dizinine ekler.
● Sıralama: Kullanıcıların yaptığı anahtar kelime aramalarına göre en iyi deneyimi sunacak, en kaliteli sonucu önceliklendirecek bir sıralama yapar.
Teknik SEO, bu aşamaların ilki olan tarama kısmında çok önemli bir konudur. Teknik SEO kapsamında ele alınan meta açıklamaları, H etiketleri, URL yapısı veya site haritası gibi konular tarama performansında önemli role sahiptir. Yani bir web sitesi teknik SEO açısından yetersizse, bu durum tarama sorunlarını, dolayısı ile indeks ve sıralama sorunlarını da beraberinde getirir. 

Site Yapısı ve Kullanıcı 
SEO çalışmalarında site yapısı, iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmaya odaklanmalıdır. Kullanıcı deneyimi iyi olursa ve trafiğe, dönüşüme iyi yansırsa doğru bir SEO çalışmasından söz edilebilir. User experince ifadesinin kısaltması olan UX ile de ifade edilen kullanıcı deneyiminde prototipleme, site haritalama gibi teknikler kullanılır. Amaç, sayfalardaki içeriklerin okunma oranını artırma, “satın al” gibi aksiyon butonlarına tıklama oranını artırmadır. 

Site Hızı Optimizasyonu
Bir web sitesinde, kullanıcı deneyimini etkileyen temel faktörlerden biri site hızıdır. Dünyanın en iyi içeriğine sahip olsa dahi, 15 saniyede açılan bir web sitesi için çok az kullanıcı sabırla bekleyecektir. Site hızı optimizasyonu kapsamında görsellerin boyutu, önbellekleme işlemleri, sunucu optimizasyonu yapılır. Site hızı hem masaüstü hem de mobil tarafta, önemli bir kriterdir.

Mobil Uyumluluk
İnternet trafiğinin büyük bir kısmını mobil cihazdan gelen kullanıcılar oluşturuyor. Bu nedenle, mobil uyumlu (responsive) web site tasarımı artık bir seçenek değil, zorunluluktur. Mobil uyumlu sitelerde, içeriğin tüm cihaz tiplerinde pratik şekilde erişilebilir olması önemlidir. Bunun yanında, AMP yani mobil için hızlandırılmış sayfaları kullanma da, bu süreçte önemli tekniklerdendir.

Tarama ve İndeksleme   
Tarama ve indeksleme süreci, bir site için arama motoru optimizasyonunda en can alıcı konulardan biridir. Arama motorunun tarama işlemlerinin doğru olması adına, site haritası gibi temel işlemlerin yapılması gerekir. Öte yandan, Google robotlarının siteyi taradığı süreçte, meta içeriklerin (başlık ve açıklamalar) ayrıca H1-H2 yapılandırmalarının da doğru yapılması gerekir. İndeksleme, Google’ın siteyle ilgili sonuçları arama motorunda listelemesidir. İndeks sorunları ortaya çıktığında, Google Search Console gibi araçlardan takip edilebilir ve işlem yapılmalıdır.

Yapısal Veri Çalışmaları
Yapısal veri, SEO’da en önemli konular içindedir. Yapılandırılmış veri, kullanıcıların anahtar kelime aramasından yola çıkarak, veriyi farklı formlarda sunar. Örneğin, bir kullanıcı Ankara’daki restoranlar araması yaptığında karşısına harita çıkacaktır. Google’ın yanı sıra Yandex ve Bing gibi arama motorları da, yapısal veri kullanıyor. schema.org sitesinde belirlenen standartlara göre, yapılandırılmış veri SEO stratejisi için önemlidir. Rich snippet (Google’ın sayfanın en başında gösterdiği, yararlı içerik) öne çıkan snippet, rica cards ve knowledge graph (bilgi kartları) bu veri tipleri içindedir.

Exclion
Site İçi SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Site içi SEO, arama motoru optimizasyonunun web projesi cephesindeki çalışmalarını kapsar. Birçok alt dala sahip olan bu işlem, arama motorunda başarılı bir performansın arkasında önemli bir role sahiptir. Bu kapsamda, profesyonel SEO ajansı olarak aşağıdaki çalışmaları yürütüyoruz:

Anahtar Kelime Analizleri
Anahtar kelime analizi, bir web sitenin içerik stratejisini nasıl geliştireceğine yönelik, faydalı fikirler verir. SEO stratejisinin odak noktalarından olan keyword (anahtar kelime) analizi ile, belli bir ürün, hizmet alanında kullanıcıların nasıl aramalar yaptığını görebilir, bu kelimelerin aylık hacim ve rekabet seviyesini anlayabilirsiniz. Anahtar kelimelerde sıklık, hacim ve frekans gibi metrikler baz alınarak, web site için SEO-içerik pazarlama stratejisinde bir yol haritası çıkarılabilir. Ahrefs, Semrush, MOZ gibi araçların yanı sıra, Google’ın kendi araçlarından gelen verilerle, doğru analizleri ortaya koyuyoruz

SEO Uyumlu İçerik
İçerik pazarlama, kullanıcıya değer yaratan içeriklerle öne çıkmaktır. SEO uyumlu içerik ise, bir içeriğin hem teknik hem de semantik yönlerden arama motoruna uygun şekilde hazırlanmasını ifade eder. Örneğin, içeriklerin anahtar kelime dağılımları, H etiketleri, iç linklemeleri buna örnektir. Doğru kaynaklardan, faydalı bilgilerle hazırlanmış bir içerik Google’dan uzun yıllar trafik alabilir. SEO uyumlu içerik hem e-ticaret, hem kurumsal siteler hem de haber-blog platformları için oldukça faydalıdır. Anahtar kelime analiz araçları ve SEO araçları ile, profesyonel seviyede içeriklerle, sitenin SEO performansı desteklenir.

SEO Uyumlu Title ve Meta Açıklama
SEO’da başarının önemli faktörlerinden olan meta içerikleri, arama motorunun sitenizi doğru analiz etmesini sağlar. SEO uyumlu başlık (title) ve açıklama (description) sayesinde, arama motorlarında listelenen sonucunuz, kullanıcıların ilgisini çekebilir. İç SEO çalışmalarının temel adımlarından biri, meta açıklamalarını hem SEO hem de UX cephesinden düşünerek, etkili bir şekilde hazırlamaktır.

Heading Etiketleri (Başlık Etiketleri)
Heading etiketleri, bir içeriğin hiyerarşik yapılandırmasını arama motorlarına anlatan etiketlerdir. Ana başlık, alt başlıklar ve diğer öğeler arama motoru robotlarına, H etiketleri ile gösterilir. H, H1, H2 gibi etiketlerin sitedeki tüm içeriklerde, doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Başlık etiketleri düzenlemeleri, bu nedenle iç SEO’nun önemli adımları içinde yer alır.

Görsel Optimizasyon İşlemleri
Görsel optimizasyonu, iç SEO’da başarının sırlarından biridir. Görseller, kullanıcıya ilgili alanda birçok bilgi verebilir. E-ticaret sitesinin ürün sayfasındaki görseller ürünü anlatırken, haber ve blog sitelerinde konuya dair bilgiler görsellerle yer alır. Ancak görsel dosyalarının büyüklüğü, siteyi yavaşlatabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına, görselleri optimize etmek gerekir. CDN kullanma, önbellekleme veya farklı optimizasyon teknikleri ile, görsellerin site hızında bir yük olmaması sağlanır.

Site İçi Linkleme (İç Link Stratejileri)
İç SEO nedir, nasıl yapılır sorusunun yanıtlarından bir diğeri de, site içi linklemedir. Site içindeki sayfaların içerdiği bağlantılar doğru yapılandırılmalıdır. İç link stratejilerinde hedef, web sitede gezinmenin daha kolay hale getirilmesidir. Bunun yanında, sayfaların birbiriyle ilişkilendirilmesi, sayfa sıralamasının dağıtılması da amaçlanır. İç bağlantılar, site içindeki sayfaların önemini, hiyerarşisini arama motoruna gösteren ciddi bir göstergedir.

Exclion
SEO’da Neler Yapıyoruz?

Kurumsal SEO ajansı Exclion olarak, arama motoru optimizasyonuna 360 derece bakıyor, yapılması gereken tüm işlemleri titizlikle ele alıyoruz. SEO’nun yanı sıra içerik pazarlama, UX alanında da deneyim sahibi ekibimizle ilk etapta kapsamlı bir analiz gerçekleştirirken, ardından gerekli işlemleri sağlıyoruz. Profesyonel SEO hizmeti kapsamında, attığımız adımlar şu şekilde:

Seo Analiz Süreci
Analiz, SEO’da her şey demektir. Bir SEO projesine adım atarken markayı, sektörü, rakipleri hem teknik hem de kullanıcı deneyimi anlamında analiz ediyor, bunu baz alarak bir yol haritası çıkarıyoruz. Hem iç SEO hem de dış SEO işlemlerinde iş planı takvimi ortaya çıktıktan sonra, sitenizin arama motorundaki başarısı için adım atmaya başlıyoruz.

Sektörel ve Hedef Kitle Analizi
Hem sektöre hem de projeye özel şekilde, hedef kitle analizi yapıyoruz. Hedef kitle analizi sayesinde kullanıcıların ilgi alanlarını, demografik yapısını görerek buna uygun bir plan uyguluyoruz. Hedef kitle analizi ve sektör analizleri, SEO haricinde içerik pazarlama gibi alanlarda da markanıza fikir verebilecek birçok içgörü barındırıyor.

Anahtar Kelime Analizi
Arama motoru trafiğinden maksimum performansı almak adına, anahtar kelime analizini kapsamlı bir şekilde yapıyoruz. Keyword analizi araçları, profesyonel SEO araçları üzerinden projenize değer katacak, satışları ve dönüşümleri artıracak anahtar kelimeleri belirliyoruz. Sitenin iç SEO ve içerik çalışmalarında, backlink inşasını sağladığımız dış SEO çalışmalarında anahtar kelime analizlerinden yararlanıyoruz.

Sektör ve Rakip Analizi
Sektörü ve rakipleri analiz ederek, arama motorunda hedeflediğimiz anahtar kelimelerde, rakiplerin attığı adımları yakından takip ediyoruz. İç ve dış SEO anlamında, sektörün dinamiklerini ve rekabet yapısını baz alarak, en doğru hizmet planını ortaya çıkarıyoruz.

İçerik Optimizasyonu
İçerik optimizasyonu, web sitesindeki tüm içeriklerin analizini ve iyileştirilmesini kapsıyor. İçerik optimizasyonu kapsamında, bir içeriğin SEO uyumlu olması adına sahip olması gereken anahtar kelime yapısı, güncellik, H etiketleri, görsel yapısı gibi birçok kriteri detaylı şekilde inceliyoruz.

Teknik Analiz Kutucuk
Başarılı SEO uygulamalarının arkasında, mutlaka doğru bir teknik analiz yatar. Bundan dolayı meta kodları, navigasyon ve site haritası, mobil uyumluluk performansı, SSL sertifikası, sunucu gibi konularda kapsamlı bir analizle yola çıkıyoruz.

Raporlama & Ölçümleme
Dijital pazarlamanın her alanında olduğu gibi, profesyonel SEO hizmeti de, çalışmaların net bir şekilde raporlandığı, ölçümlendiği bir hizmettir. Exclion SEO ajansı olarak, müşterilerine periyodik olarak kapsamlı raporlar hazırlar. Bu sayede projenizin SEO başarısını adım adım takip edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
Uzman Ekibimizle
Sorunlarınızı Çözüyoruz
SEO şirketi, arama motoru optimizasyonu alanında markalara hizmet veren SEO ajansı için kullanılan bir ifadedir. Google’da anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmak, ziyaretçi ve satış sayısını artırmak isteyen işletmeler mutlaka SEO ajansı ile çalışmalıdır. Profesyonel SEO şirketi, iç ve dış SEO çalışmaları ile kapsamlı bir yol haritası çizerek, işletmelerin dijital varlığını güçlendirebilir.
İnternet siteleri için organik trafik, doğal trafik anlamına gelir ve arama motoru kaynaklı ziyaretçiyi ifade eder. Doğal trafik çok değerlidir çünkü bir anahtar kelimeyi arayan kullanıcı, o konuya ilgilidir, dönüşüm ve satış olasılığı fazladır. Bunun yanında, reklam veya sosyal medya trafiğine göre organik trafikle gelen kullanıcı sitede daha fazla zaman geçirir, bu nedenle markalar SEO ile organik trafiği artırmayı hedefler.
SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelen search engine optimization ifadesinin kısaltmasıdır. İnternet trafiğinin büyük kısmını yönlendiren Google, Bing ve Yandex gibi sitelerde anahtar kelimelerde öne çıkmak, internet siteleri için oldukça önemlidir. SEO kurallarına uygun şekilde optimize edilen web platformları, yüksek organik trafik elde ederek ziyaretçi ve dönüşüm, satış oranını artırabilir.
SEO uyumlu içerik, bir içeriğin arama motoru kriterlerine uygun şekilde üretilmesidir. Google, bir içeriğin kullanıcıyı memnun etmesini önemser, dolayısıyla anahtar kelimeye boğulmuş bir içerikten ziyade bilgi veren, memnun eden içeriğin şansı yüksektir. H başlıklarını doğru planlamak, semantik ve akıcı bir dil kullanmak, soru cevap kısmı oluşturmak SEO uyumlu bir içerik üretmek adına önemlidir.
Site içi SEO çalışması, bir web sitesinin iç optimizasyonunu kapsar ve içeriklerin SEO’ya uygun olması, meta etiketleri, H başlıkları, yapısal veri dahil onlarca çalışma barındırır. İç SEO’da aynı zamanda, site içi link yapılarının yönetilmesi, hata sayfalarının yapılandırılması vardır. Site haritası (sitemap) ile diğer uygulamalar da, iç SEO çalışmalarına dahil edilir.
Arama motorunda, hedef anahtar kelimelerde yükselmek için dış SEO oldukça önemlidir. Dış SEO işleminde ilk akla gelen çalışma backlink inşasıdır. Bir siteye farklı sitelerden gelen linklerin otoriter olması, sıralamayı iyileştirir. Bunun yanında sosyal medya link yönetimi de dış SEO çalışmalarında önem taşır. Her iki çalışma koordineli bir şekilde yürütüldüğünde, SEO’nun etkisi ciddi şekilde artar.
SEO, search engine optimization kısaltması, SEM ise search engine marketing kısaltmasıdır. SEO, iç ve dış SEO gibi işlemlerle sitenin doğal sıralama sonuçlarında yükselmesini sağlar, organik trafik kazanımı yaratır. SEM ise, Google Ads gibi arama motoru reklamlarını içerir. Bir proje için hem SEO hem de SEM faydalıdır fakat SEM, her zaman bütçe ayrılması gereken ücretli bir reklamdır. SEO ise, uzun vadede etkisini gösteren, kalıcı yani evergreen bir dijital pazarlama çalışmasıdır.
SEO, dijital pazarlama sürecinin en önemli çalışmalarından biridir. Bununla birlikte, birçok işletme SEO ücreti ne kadar merak ediyor. SEO çalışmalarının kendi içinde birçok alt hizmeti vardır. Backlink işlemleri, iç SEO çalışmaları, içerik optimizasyonu veya site hızlandırma gibi işlemler, SEO ajansı tarafından verilir. SEO bütçesi, yapılacak çalışma ve hizmet periyoduna göre değişir. Bu nedenle ilk adım, SEO ajansı ile iletişime geçmektir.
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp